2018-05-10 09:15:27• hírek • Bede Emőke

Hatalmas döntés előtt állnak a nyolcadikosok

Az általános iskolák végzőseinek hamarosan hatalmas és felelősségteljes döntést kell meghozniuk: érdeklődésüknek és jövőbeli terveiknek megfelelően specializációt kell választaniuk. A diákok helyzetének megkönnyítésére csütörtökön oktatási vásárt tartottak az Iparosotthonban.

Már a nyitáskor nagy volt a nyüzsgés a Kazinczy utca egyik legimpozánsabb épületében, ugyanis nem kis munkával és megannyi egyeztetést követően sikerült megvalósítani, hogy a vidéki iskolák nyolcadikosai is részt vegyenek azon a vásáron, melyre a megye legtöbb középiskolája saját standdal érkezett. Az oktatási intézményeket két-három diák és kísérő tanáraik mutatták be az érdeklődőknek, és az időközben felvetődő kérdésekre is előszeretettel válaszoltak. S hogy az információk ne csak szóban hangozzanak el, minden iskola szórólapot is készített, melyben bemutatta oktatási ajánlatát és a legfontosabb tudnivalókat.
 

A nyolcadikosok több szakiskola ajánlatát is megtekinthették, egyik standnál az autószerelői és lakatosi mesterségről tájékoztatták őket, másiknál a szakácsképzésről. De képviseltették magukat a város legnagyobb elméleti líceumai is, köztük a Kölcsey, a Hám János és a Refi is.
 

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban 168 hely vár betöltésre, a diákok pedig a következő szakok közül választhatnak: matek-infó intenzív angollal, matek-infó, természettudományok intenzív angollal, természettudományok, társadalomtudományok emelt szintű némettel vagy angollal, de választható a társadalomtudományok emelt szintű nyelvoktatás nélkül is. Az iskola emellett eseménydús diákélettel, korszerű oktatási környezettel és kiváló tanárokkal várja a gólyákat.
 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum két típusú képzésre is várja a leendő kilencedikeseket: az elméleti oktatás részeként indítanak teológia és természettudomány szakirányú osztályt is, mindkét szakon 28 hellyel várják a jelentkezőket. Az intézmény emberközpontú oktatással, jól felszerelt oktatási termekkel, gazdag könyvtárral és változatos diákprogramokkal készül a leendő diákoknak, de akik szakképzésben szeretnének részt venni, azoknak is nyújtanak opciót. Az intézmény duális képzésében ugyanis 28 helyet tartanak fenn az elektronika és automatizálás iránt érdeklődőknek, a leendő pincéreknek és szakácsoknak pedig 14-14 hellyel készülnek.
 

A Református Gimnázium oktatási ajánlata is hasonlóan érdekes lehet a nyolcadikos számára. Az intézmény teológia és filológia profilja már régóta ismeretes, de kevesen tudják, hogy gazdasági szakértői képzést is nyújtanak. Az ide jelentkezők gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi alapképzést kapnak, melyről aztán könnyűszerrel lehet felvételizni a népszerű közgazdasági, marketing vagy pénzügyi szakokra is, de a megszerzett ismeretanyag akár egy családi vállalkozás igazgatásához is elegendő. Ezek voltak a város magyar tannyelvű középiskolái, de megannyi szakképzésre is lehet jelentkezni, a standoknál ezekről is részletes beszámolót nyújtottak a képviselők.
 

A vásárra kilátogató nyolcadikosok fontos, s talán egész életüket befolyásoló döntés előtt állnak, de talán az itt begyűjtött információk segítségével sikerül meghozni a helyes döntést. Akik esetleg nem jutottak el az Iparosotthonig, azoknak érdemes felkeresniük az iskolák honlapjait, ahol további infókkal szolgálnak, a nagykárolyiakat pedig nagy szeretettel várják pénteken 9 és 14 óra között az Otelul üzlet előtt várják az érdeklődőket.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: